Pööripäev ja orasheina sõrmuse valmimise lugu

Kevadel 2023 tuli minu juurde vana hea sõbranna sooviga valmistada talle kiviga sõrmus. Nimelt kivi oli pärit kõrvarõngastelt, milledest üks paar oli kaduma läinud. Kivi on sultaniit – selline päris korraliku suurusega umbes 5mm läbimõõduga ümmargune ehtekivi. Tegemist on väga põneva mineraaliga, mille leiukohad on teadaolevalt Aasias. See omapärane kivi on hästi huvitava värvigammaga – teatud valguse käes peegeldub sealt vastu rohelist, punast, lillat, pruuni, kollast ja on kõvadusega 6,5. Sõrmusekiviks oma kõvaduselt sobib hästi.

Niisiis, sõbranna Evelyn andis mulle disaini osas vabad käed ja ma sain jällegi pisut lennelda. Ja kuna kavandi tegemise aeg jäi suvise pööripäeva ajale, siis kuidagi jõudis minu kavandisse orashein – selline mõnusalt vabameelse kasvuga taim, mis on end sisse seadnud pea igale poole. Mulle meenus kohe orasheinaga lapsepõlv, kui sai pandud orasheina leht kahe pöidla vahele ja tekitada korralikult kõva vilistamine üle ilma. Kellel kõvem vile, see ägedam. Lisaks sai seda lehekest väänatud ümber sõrme, lugedes keerdusid, kui palju keegi kokku sai. Siit tekkiski soovmõte valmistada selline ümber sõrme keeratud orasheina sõrmus, millest peegeldub vabadust ja helgust.

Sõrmuse otsustasime teha pisut kõrgema kraadiga kullast, nimelt prooviga 750 ja kollasest kullast. Ikkagi 75% kulda ja hoopis teine läige, kui prooviga 585.

Sõrmuse valmistamise protsessi käigus tuli mul tunne, et ma pean seda vahepeal Evelynile näitama. Sõrmus oli veel ilma kivita ja kuidagi tundus, et ma lihtsalt pean talle seda näitama. Saime kokku, vaatasime mõlemad sõrmust ja sõbranna ütles ise, et:  “Kas seda kivi ikka on siia vaja, see tundub ilma kivita nii valmis ja huvitav juba”. Ja siis ma saingi aru, mispärast mul tuli selline tugev tunne, et ma pean talle seda sõrmust näitama. Vot, sisetunne on ikka palju teadlikum ja targem, kui peaga otsustamine.

Sedasi siis valmiski orasheina sõrmus minu armsale nooruspõlve sõbranna Evelynile ja kiviga on meil edaspidiseks hoopis teised plaanid. Kunagi kui Marita Lumi oma intervjuus A-Galerii jaoks küsis mu käest, et: „Kas sul vahel ehted ka muutuvad töö käigus?“, siis mulle tundub, et seda juhtub pidevalt ja just juhindudes intuitsioonist. Intuitsioon ongi selline huvitav tegelane, keda mõistad hiljem.

Ilusat ja rahulikku talvist pööripäeva tänasesse päeva soovides!